asıl adı tahinli pidedir ama tahanlı pide, olarak anılır.
sıcak olması ve tahinin (ki bence tahanın ) üst damağa yapışması gerekir efendim.
bursaya has bir yiyecektir. izmirde tahinin iç kısımda kapalı olarak pişirildiği türevleri olsada, aslı bursadakidir. tahinli pide başlı başına bir kültürdür. çok çeşitli yeme yöntemleri bulunsada, en meşhuru önce kenarlardaki tahinsiz kısmın kemirilip ortadaki tahinli kısmın sona bırakmak suretiyle, hazzı geciktirme psikolojisinin tatbik edildiği yöntemdir. kenarları yenilip mukavemeti azalan pidenin tahinlerini yere dökmemek ayrıca bir maharet ve deneyim gerektirir ki bu yöntemi ilk deneyecek arkadaşların yanlarında bursalı bir arkadaşını bulundurması tavsiye edilir.
bursa yöresinde tahanlı pide olarak telaffuz edilir. çok sıcak ya da çok soguk değil ılık ve yeni demlenmiş tavşan kanı cay eşliğinde tüketilmesinin sevap kazandıracağı rivayet olunur.
14 Eylül 2011 Çarşamba
Kemalpaşa tatlısı
Kemalpaşa Tatlısı, yüzlerce yıldır, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan ve eski adı Kirmastı olan Mustafakemalpaşa ilçesine ait bir tatlı çeşididir. Bir başka yerden Mustafakemalpaşa'ya gelmemiş, tamamen bu ilçede bulunmuştur. Günümüzde de, sadece Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmektedir.
Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır.
Aslı Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı olan ve yaygın adıyla Kemalpaşa Tatlısı olarak bilinen tatlı ilçede günlük üretilir ve taze olarak tüketilir. İlçe dışında ise raf ömrünün kısalığı nedeniyle peynir oranı düşük ve kurutulmuş tatlı satışı yapılmaktadır. Bu nedenle ilçede yenilen tatlı ile dışarıda tüketilen tatlı arasında belirgin lezzet farklılıkları bulunmaktadır.
Süt, dev kazanlarda pastörize edilmekte ve peynire dönüştürülmektedir. Yaklaşık 1 ton sütten, 160 kg. tatlılık peynir elde edilmektedir. Kazanlarda bu peynir, un, irmik ve yumurta ile hamur haline getirilerek, Kemalpaşa Tatlısı şeklinde kesilmekte ve 320 derecelik fırınlarda, 17 dakika pişirilmektedir. Fırın sonrası soğuyan tatlılar, kullanıma hazır hale gelmektedir.
Tatlı, kaynayan şekerli suya atılarak, şişmesi sağlanır ve şerbetin içinde soğutulur. Süzülerek tepsilere dizilen Kemalpaşa Tatlısı ceviz, fındık, fıstık, kaymak, hatta dondurma ile servis edilebilir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)