14 Eylül 2011 Çarşamba

tahanlı

asıl adı tahinli pidedir ama tahanlı pide, olarak anılır.
sıcak olması ve tahinin (ki bence tahanın ) üst damağa yapışması gerekir efendim.
bursaya has bir yiyecektir. izmirde tahinin iç kısımda kapalı olarak pişirildiği türevleri olsada, aslı bursadakidir. tahinli pide başlı başına bir kültürdür. çok çeşitli yeme yöntemleri bulunsada, en meşhuru önce kenarlardaki tahinsiz kısmın kemirilip ortadaki tahinli kısmın sona bırakmak suretiyle, hazzı geciktirme psikolojisinin tatbik edildiği yöntemdir. kenarları yenilip mukavemeti azalan pidenin tahinlerini yere dökmemek ayrıca bir maharet ve deneyim gerektirir ki bu yöntemi ilk deneyecek arkadaşların yanlarında bursalı bir arkadaşını bulundurması tavsiye edilir.

bursa yöresinde tahanlı pide olarak telaffuz edilir. çok sıcak ya da çok soguk değil ılık ve yeni demlenmiş tavşan kanı cay eşliğinde tüketilmesinin sevap kazandıracağı rivayet olunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder